Navigatie overslaan
Terug

Artikel

Bitterzoet Erfgoed en de Week Tegen Racisme

Van 14 t/m 20 maart vindt de Week Tegen Racisme plaats en op 21 maart is de Internationale Dag Tegen Racisme en Discriminatie. Een goed moment om meer te leren over het slavernijverleden van Groningen en hoe dit verleden doorwerkt op het heden. Tijdens de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed organiseert een groot aantal partijen tentoonstellingen en activiteiten omtrent dit thema.

Van 14 t/m 20 maart vindt de Week Tegen Racisme plaats en op 21 maart is de Internationale Dag Tegen Racisme en Discriminatie. Een goed moment om meer te leren over het slavernijverleden van Groningen en hoe dit verleden doorwerkt op het heden. Tijdens de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed organiseert een groot aantal partijen tentoonstellingen en activiteiten omtrent dit thema.

Ook tijdens de Week Tegen Racisme zijn er tal van tentoonstellingen te bezoeken, evenementen bij te wonen en routes te wandelen. Wij hebben onze tips op een rijtje gezet.

Evenementen

 • Groninger Archieven: Gronings Erfgoed Live
  In de eerste aflevering van deze nieuwe talkshow wordt in gesprek gegaan met Lieuwe Jongsma en Cissy Gressmann (Groninger Museum) over Bitterzoet Erfgoed en het Groninger slavernijverleden. Gronings Erfgoed Live wordt op donderdag 17 maart om 17.00 uur uitgezonden. Meer informatie: https://www.groningerarchieven.nl/actueel/agenda/197-premiere-gronings-erfgoed-live.

 • Noordstaat: Bitterzoet Erfgoed in Spoken Word
  Op 19 maart presenteert Noordstaat in de Akerk spoken word performances van verschillende Groninger artiesten in relatie tot het slavernijverleden van Groningen, Nederland en de rest van de wereld en de doorwerking hiervan op het heden. Met voordracht, ondersteund door muziek, verwoorden de poets hun plaats in de maatschappij in context van cultuur en omgeving. Meer informatie: https://akerk.nl/.

Routes

 • Discriminatie Meldpunt Groningen: gegidste stadswandelingen
  Discriminatie Meldpunt Groningen organiseert iedere woensdagmiddag om 13:30u stadswandelingen langs sporen van het Groninger slavernijverleden. Zo wordt stilgestaan bij de Noorderhaven, het Academiegebouw, Hotel De Doelen en tal van andere interessante plekken. De inhoud en lengte van de wandeling kan worden aangepast op de doelgroep, zodat iedereen deze wandeling op een goede manier kan lopen en volgen.

 • Museum Nienoord: Sporen van het koloniale verleden
  Museum Nienoord biedt twee routes aan die de bezoeker meenemen in de zeventiende- en achttiende-eeuwse borgcultuur. Aan de hand van de unieke collectie rijtuigen wordt gewezen op bijzondere details die verbonden zijn aan het koloniale verleden. Dit zijn sporen die je misschien ook terugvindt in je eigen leefomgeving. Meer informatie: www.museumnienoord.nl.

 • Zelf wandelen langs sporen van het Groninger slavernijverleden
  Op de website www.bitterzoeterfgoed.nl is een gratis plattegrond van de stad Groningen beschikbaar gesteld, met daarop een wandeling langs plekken waar er sporen van het Groninger slavernijverleden te vinden zijn. Daarnaast is de plattegrond af te halen bij de Akerk, het Forum Groningen, het Groninger Museum en het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Tentoonstellingen

Op 18 februari 2022 openen er twee tentoonstellingen en twee bijzondere routes in het kader van Bitterzoet Erfgoed. Daarbij wordt rekening gehouden met de coronamaatregelen.

 • Groninger Museum: Zwart in Groningen
  Het Groninger Museum presenteert historische schilderijen en beelden die in Groningen gemaakt zijn waarop mensen van kleur te zien zijn. De werken zijn getuigen van de Groningse betrokkenheid bij het slavernijverleden. Kunstenaar Faisel Saro en schrijver Vamba Sherif reageren op artistieke en literaire wijze op deze afbeeldingen. In de vaste collectie wordt extra aandacht geschonken aan objecten met een koloniale geschiedenis. Meer informatie: www.groningermuseum.nl.

 • Stichting Oude Groninger Kerken: Kunst in de Akerk
  De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) reflecteert op het thema van slavernij door hedendaagse beeldende kunst te presenteren in de Akerk van 18 februari tot en met 3 juli. Vier kunstenaars maken kunstwerken speciaal voor deze tentoonstelling: Hedy Tjin, Aimée Terburg, Faisel Saro en Esli Tapilatu. Deze tentoonstelling wordt samengesteld onder leiding van gastcurator Ricardo Burgzorg. Een centrale rol is weggelegd voor een uniek, monumentaal wandkleed van maar liefst 2,5 bij 35 meter, waarin de sporen van het slavernijverleden in Groningen verbeeld worden. Meer informatie: www.akerk.nl.

Afbeelding: detail van het kunstwerk van Esli Tapilatu, onderdeel van Kunst in de Akerk