Educatie
Wil jij op jouw VO school aandacht besteden aan het slavernijverleden van Groningen en de doorwerking daarvan op het heden?
Bitterzoet Erfgoed in de klas is een onderwijsprogramma over het slavernijverleden van Groningen en de doorwerking daarvan op het heden en wordt aangeboden door negen culturele en maatschappelijk instellingen in Groningen.
Leerlingen worden tijdens rondleidingen, excursies en workshops uitgedaagd om te reflecteren op de feiten die ze leren over het slavernijverleden en de doorwerking hiervan in het heden, middels kunstuitingen zoals rap, spoken word en graffiti. Bitterzoet Erfgoed in de Klas sluit aan bij de kerndoelen burgerschap, geschiedenis en kunstzinnige vorming van het VO.
Hoe werkt het?
Bitterzoet Erfgoed in de klas bestaat uit drie thematisch ingedeelde lesblokken, waarin verschillende excursies en museumbezoeken worden aangeboden. Er is een introductieles ontwikkeld voor docenten die bij de start gebruikt kan worden om het onderwerp te introduceren bij de leerlingen. Het eerste blok staat in het teken van de feiten rondom het Groningse slavernijverleden. In het tweede blok worden beeldvorming en machtsverhoudingen onderzocht. Het derde en laatste blok behandelt de doorwerking van het slavernijverleden in het heden. In elk lesblok worden creatieve workshops van cultuurorganisatie Noordstaat aangeboden. In deze workshops verwerken leerlingen hun nieuw opgedane kennis én ze delen hun emoties via kunstzinnige uitingen als rap, dans, spoken word, stop-motion en graffiti. De workshops worden gegeven volgens het ‘Each One Teach One-principe’. Deze methode heeft wortels in het slavernijverleden en stimuleert wederkerigheid en het leren van elkaar.
Introductieles Bitterzoet Erfgoed
In deze introductieles maken leerlingen kennis met het slavernijverleden en de rol die Groningen hierin heeft gehad. Leerlingen onderzoeken wat ze nu al weten over de slavernij én ontdekken nieuwe informatie.
-
Feiten
In het eerste blok maken leerlingen kennis met de feiten rondom het Groningse slavernijverleden. Tijdens excursies en rondleidingen leren ze over de slavernij en wat de rol van Groningen hierin is geweest. Bekijk de lesprogramma's en de te combineren creatieve workshops.
-
Rollen
Het tweede lesblok staat in het teken van de rollen rondom slavernij en de doorwerking van het slavernijverleden in het heden. De excursie en museumles staan in het teken van beeldvorming en machtsverhoudingen. Bekijk het programma's met de te combineren creatieve workshop.
-
Verbindingen
In het derde blok draait het om verbinding. Tijdens de rondleiding en filmvertoningen draait het om denkbeelden en de doorwerking van het slavernijverleden in het heden. Bekijk de programma's met de te combineren creatieve workshops.