Navigatie overslaan

Bitterzoet Erfgoed in de klas

Bitterzoet Erfgoed in de klas bestaat uit workshops, museumbezoeken en excursies in de stad Groningen. Op interactieve en toegankelijke wijze maken de leerlingen van de onderbouw van het voortgezet onderwijs kennis met het slavernijverleden van de stad en provincie Groningen.

Hoe werkt het?

Bitterzoet Erfgoed in de klas is opgebouwd uit drie lesblokken, waarin de verschillende aspecten van het slavernijverleden aan bod komen. Elk van deze lesblokken bestaat uit verschillende museumbezoeken, excursies en workshops rond hetzelfde thema. Je kunt per lesblok zelf een selectie maken uit het aanbod van excursies en museumbezoeken of alle onderdelen doorlopen. Voor elke excursie geldt dat de combinatie met een workshop van Noordstaat een vereiste is. Het startpunt van Bitterzoet Erfgoed in de klas is altijd de introductieles over het (Groningse) slavernijverleden, die in de klas wordt gegeven. Deze les kun je zelf geven, maar kan ook worden verzorgd door een gastdocent van Bitterzoet Erfgoed.

 • Feiten

  In het eerste lesblok maken leerlingen kennis met de feiten rondom het (Groningse) slavernijverleden. Tijdens excursies en museumbezoeken leren ze over de slavernij en wat de rol van Groningen hierin is geweest. De programmaonderdelen in dit blok zijn:
  een stadswandeling door Discriminatie Meldpunt Groningen, excursies naar de Groninger Archieven en bezoeken aan het Universiteitsmuseum en Museum aan de A. De afsluitende workshop is een workshop rap.

  Ontdek Feiten
 • Rollen

  Het tweede lesblok staat in het teken van de rollen rondom slavernij en de doorwerking van het slavernijverleden in het heden. In dit blok kan gekozen worden voor een bezoek aan een Groninger kerk en een museumles op locatie, van GRID Grafisch Museum Groningen. De workshops staan in het teken van spoken word.

  Ontdek Rollen
 • Verbindingen

  In het derde blok draait het om verbinding. De programmaonderdelen staan in het teken van het verwerken van de opgedane ervaringen. In dit blok kan gekozen worden voor een filmvoorstelling bij Forum Groningen en een bezoek aan het Groninger Museum. De workshops in dit blok draaien om graffiti, stopmotion en dans.

  Ontdek Verbindingen