Navigatie overslaan
Terug

Artikel

Bitterzoet Erfgoed in de klas

Deze maand staat in het teken van de viering van Keti Koti. Naast een mooi gevuld stadsprogramma vindt het educatieprogramma Bitterzoet Erfgoed in de klas plaats.

Tot en met 27 juni nemen 300 leerlingen van het Wessel Gansfort College, Hogeland College en de Erasmusschool deel aan workshops en excursies van Noordstaat, Groninger Kerken, GRID en het Universiteitsmuseum. Dit programma is geïnitieerd om in het voortgezet onderwijs veel meer aandacht te besteden aan het slavernijverleden en jongeren bewust te laten zijn van hoe deze geschiedenis nog steeds doorwerkt in onze samenleving en de wereld. De focus ligt daarbij op regionale geschiedenis, verbinding zoeken en hedendaagse creatieve kunstuitingen.

GRID Grafisch Museum gaat met de Druktemaker, een mobiel museum, langs de scholen. De inhoud van de Druktemaker bestaat uit objecten waarmee de museumdocent vooroordelen en hedendaags racisme bespreekt en daar samen met leerlingen na uitleg over de ‘Werkmantechniek’ met inkt, sjablonen en letterblokken zelf een creatief product maakt.

Tijdens een bezoek aan de Akerk is het vorig jaar door Hedy Tjin ontworpen en door Groningers gemaakte wandkleed over het slavernijverleden te bewonderen en wordt er ingegaan op de rol van de kerk in het slavernijverleden aan de hand van het begrip macht, waar de slavernij op gebaseerd was en wat in het dagelijks leven nog steeds doorwerkt in de maatschappij.
Bij het Universiteitsmuseum gaan de leerlingen naar de tentoonstelling Petrus Camper, wetenschapper en fel tegenstander van slavernij. De fysieke verschillen tussen mensen die Camper had gevonden werden later uitgelegd als bewijs voor een hiërarchie tussen mensen.
Noordstaat verzorgt een workshop spoken word waarbij de emotionele complexiteit die het slavernijverleden met zich meedraagt onderzocht worden en leerlingen creatief aan de slag gaan met woorden, poëzie, ritme en muziek.

In het komende schooljaar volgen nog meer workshops en excursies verzorgd door het Groninger Museum, Noordstaat, Forum Groningen en Discriminatie Meldpunt Groningen.Eerder al, in najaar 2022, is het educatieprogramma gestart als follow-up van de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed over het slavernijverleden van Groningen en de doorwerking hiervan op het heden.

Uiteindelijk worden alle excursies, workshops, rondleidingen en stadswandelingen, waaronder ook die van de Groninger Archieven en Museum aan de A, tot een lespakket gebundeld dat op 1 juli 2024 beschikbaar wordt gesteld aan alle onderwijsinstellingen in Groningen. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Groningen, Fonds Cultuurparticipatie en Fonds21.