Op zaterdag 10 september is het weer zover: de Groninger Museumnacht! Tussen 19.00 en 01.00 uur kun je op verschillende locaties in de stad musea, workshops, muziek, dans en andere optredens bezoeken. Dit jaar kun je een speciaal Bitterzoet Erfgoed-programma volgen, met tentoonstellingen, performances en events in het kader van het slavernijverleden van Groningen.
De Groninger Museumnacht vormt het slotevenement van Bitterzoet Erfgoed en is je laatste kans om een aantal tentoonstellingen te bezoeken. Het volledige Bitterzoet Erfgoed-programma is hier te downloaden.
Forum Groningen
Forum Groningen organiseert de talkshow Zwart in Strip, een gesprek over stereotypering in strips, animatie én kinderboeken. Want waarom zijn er maar zo weinig zwarte striphelden? Welke karikaturen zien we en welke emancipatie maakten zij door? Het gesprek wordt geleid door Sherlock Telgt.
Groninger Museum
Het Groninger Museum presenteert met de tentoonstelling Zwart in Groningen historische schilderijen en beelden die getuigen van het Groninger slavernijverleden. Projectleider en conservator Lieuwe Jongsma geeft rondleidingen door de tentoonstelling. Hij vertelt onder meer over de Groninger betrokkenheid bij Nederlands-Brazilië, waar de Nederlandse betrokkenheid bij de trans-Atlantische slavernij begon. In het kader van die geschiedenis treedt op de Museumbrug Batatuké op: een bruisende Braziliaanse percussieband. Bovendien vindt in de tentoonstellingsruimte de prijsuitreiking van de eerste Remco Ekkers poëzieprijs plaats, waarvan Bitterzoet Erfgoed het thema is.
GRID Grafisch Museum
De tentoonstelling ONDER_DRUK toont hoe drukwerk stereotypen creëert, het uitdragen van identiteit mogelijk maakt en protest een visuele stem geeft. Activisme is hier een belangrijke én actueel onderdeel van. Gastconservator Anne van Lierop neemt bezoekers met een guided tour mee door de expositie met werken van allerlei kunstenaars. Een van de kunstenaars is VJ Daniel, die beelden van zijn werk gebruikt in combinatie met muziek. En over muziek gesproken: Bokomo Swing verzorgt een spetterend optreden en dansgroep Ataxia treedt op te midden van de tentoonstelling met een speciale openings- en slotdans op het thema. Verder kun je zelf meewerken aan een meterslang protestlint.
Museum aan de A
De tentoonstelling Slavernij. En de Groningers? laat zien hoe Groningers op allerlei manieren betrokken waren bij de handel in mensen en slavernij. Ook is er aandacht voor de manier waarop slavernij doorwerkt in het dagelijks leven van Groningers van nu. In samenwerking met Noordstaat wordt dit thema verbeeld in dans en Spoken Word. Op de historische binnenplaats van het museum vertalen de dansers van gelegenheidsensemble Bitterzoet Erfgoed de sporen van het slavernijverleden in een indringende show, onder de begeleiding van makers en choreografen Melvin Fraenk en Çağdas ‘Caggie’ Gülum. En rondom de houten stuurhut van de Erebus, een Groninger coaster uit 1950, brengt een groep talentvolle Spoken Word artiesten onder de creatieve leiding van Cissy Joan de slavernijgeschiedenis van Groningen aan het licht met een touching performance.
Universiteitsmuseum
In het Universiteitsmuseum zijn twee tentoonstellingen in het kader van Bitterzoet Erfgoed te bezoeken: Animal Tales, een verzameling voorwerpen onlosmakelijk verbonden met de koloniale geschiedenis van Nederland, en Petrus Camper Onderzocht, over wetenschapper Petrus Camper die zich uitsprak tegen witte overheersing en slavernij maar wiens werk toch lang gebruikt werd om slavernij en racisme te rechtvaardigen.