Op vrijdag 1 juli a.s. viert Groningen met Keti Koti de afschaffing van de slavernij. Op die dag verandert de binnenstad van Groningen in een groot festivalterrein. Op allerlei locaties worden bijzondere activiteiten georganiseerd in het kader van het slavernijverleden van Groningen en de doorwerking daarvan op het heden. Denk maar eens aan muziek, spoken word, films, lezingen, tentoonstellingen en zelfs een culinaire markt.
Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet de slavernij af in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. De afschaffing van de slavernij wordt jaarlijks gevierd met Keti Koti: een feestdag op 1 juli. Keti Koti stamt uit het Sranantongo (Surinaams) en betekent “ketenen gebroken”.
Ook Groningen heeft een slavernijverleden. Dat wordt dit jaar uitgebreid belicht door de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed. Het is belangrijk om stil te staan bij de afschaffing van de slavernij. Comité 30 juni 1 juli Groningen besteedt hier al een aantal jaren aandacht aan.
Programma
Wereldmuziek, kleuren en geuren staan op 1 juli centraal bij het Keti Koti Festival in de Akerk. Overdag kun je lekker eten bij de kraampjes van de International Foodmarket en 's avonds dansen met de LDE tribute to Lucky Dube. Het Comité 30 juni 1 juli Groningen is overdag met een informatiestand aanwezig in de kerk. Daar kun je meer te weten komen over Keti Koti / Emancipation Day. Een eindje verderop viert Stichting Pittig Gekruid in Museum aan de A vrijheid, gelijkheid en verbondenheid met muziek, talks, poëzie, dans, spoken word, kinderkunst en heri heri. De Akerk en het museum worden om 18:00u en 20:00u aan elkaar verbonden door een bijzondere Drakendans van Earl Blijd.
Forum Groningen organiseert een Keti Koti x Bitterzoet Erfgoed Filmmarathon. Van twaalf uur ’s middags tot twaalf uur ’s nachts kun je gratis naar documentaires en films die allemaal in meer of mindere mate in relatie tot ons slavernijverleden staan. Daarnaast openen er in het Universiteitsmuseum maar liefst drie tentoonstellingen omtrent slavernij en het koloniale verleden van Nederland. De opening wordt gevierd met een Keti Koti programma met spoken word en muziek.
’s Avonds wordt in de entreehal van SPOT/De Oosterpoort de afschaffing van de slavernij gevierd met spoken word, theater, muziek en dans. Zo zal stadsdichter Myron Hamming voordragen, kun je genieten van lekkere hapjes en drankjes en dansen op de beats van DJ Lowpro. Ook zou je naar Le petit théâtre kunnen gaan en je mee te laten voeren door de liedjes en gedichten van het programma Free as a bird van Sharon Doelwijt.
Bovendien zijn op 1 juli alle Bitterzoet Erfgoed-tentoonstellingen in de stad gratis te bezoeken: in de Akerk, het GRID Grafisch Museum, Groninger Museum, Museum aan de A en in het Universiteitsmuseum.
Strippenkaart
Wil je als een echte festivaltijger alle programmaonderdelen bezoeken? Dan hebben we een leuke actie: de Keti Koti strippenkaart. Daarmee kun je bij alle locaties die een gratis dagprogramma aanbieden een stempel halen. Dat zijn: Akerk, Museum aan de A, Forum Groningen en Universiteitsmuseum. Een volle strippenkaart kun je ’s avonds inleveren bij SPOT/De Oosterpoort - en dat levert je een leuke verrassing op!
Er wordt een gelimiteerde hoeveelheid strippenkaarten uitgegeven. Je kunt ze op 1 juli afhalen bij de Akerk.
Praktische informatie
Keti Koti Groningen is grotendeels gratis te bezoeken. Voor de programma's in Forum Groningen, SPOT/De Oosterpoort, Le Petit Théâtre en het avondprogramma in de Akerk moet je wel reserveren. Check daarvoor de website van de desbetreffende locatie.
Blokkenschema
Download hier het blokkenschema! Of download de poster of de flyer.