Navigatie overslaan
Educatie Noordstaat

Workshop grafitty | Noordstaat

De oorsprong van graffiti gaat terug tot de oudheid. Toen al schreven mensen hun naam op muren en rotsen. Tijdens de slavernij verloren slaafgemaakten niet alleen hun vrijheid, maar ook hun identiteit en waardigheid. Omdat ze als eigendom werden beschouwd, gaven hun ‘eigenaren’ ze een nieuwe voor- en achternaam. De huidige kunstvorm ontstond in de jaren ‘60 en ‘70 in de grote steden van de Verenigde Staten als een vorm van expressie en protest, verbonden aan 'black culture'. Met graffiti claimen artiesten hun eigen naam en identiteit in de openbare ruimte. In de jaren ‘80 was het Groninger Museum wereldwijd een van de eerste musea die graffiti erkende als kunstvorm.

Leerdoelen

Aan het einde van de lessen kunnen de leerlingen:

    • vertellen over hun ervaringen, inzichten en emoties over het Groningse slavernijverleden
    • zich bewust zijn van de waarde van het hebben van een naam
    • een graffiti piece ontwerpen en deze uitvoeren met spuitbussen

Omschrijving les

In de workshop wordt de geschiedenis van graffiti kort uitgelegd. De workshopdocent geeft daarna uitleg over het vormen van letters en gebruik van schaduw, compositie en kleurgebruik in graffiti. Leerlingen denken na over de naam die zij hebben gekregen. Als manier van positief eigenaarschap kiezen ze een naam die volgens hen meer bij ze past. Vervolgens schetsen ze deze naam in 'graffitistijl' op een paneel en zetten het met spuitbussen om in een echt ‘graffiti piece’.

Over de culturele instelling

Noordstaat

Noordstaat is de plek in het Noorden waar opkomende artiesten groeien in hun talent. Als community voor artiesten helpt Noordstaat met het ontwikkelen en programmeren van acts en artiesten. We coachen, promoten en verbinden artiesten en acts aan podia en festivals. Ook zijn er in house repetitie- en studiofaciliteiten beschikbaar en de artiesten in onze docentenpool verzorgen een uitgebreid educatieaanbod.

Contactgegevens :