Navigatie overslaan
feiten-2 Noordstaat

Workshop dans, Noordstaat

Tijdens de museumbezoeken en excursies komen leerlingen in aanraking met het (Groningse) slavernijverleden. De verhalen over dit onderwerp brengen nieuwe informatie en inzichten met zich mee, maar ze roepen vaak ook allerlei emoties op. Deze indrukken en ervaringen zijn startpunt voor de workshops van Noordstaat. In elke workshop (rap, spoken word, graffiti en dans) verwerken leerlingen hun nieuw opgedane kennis, inzichten en emoties over het (Groningse) slavernijverleden in een creatieve uiting.

De workshopdocenten van Noordstaat zijn experts uit het culturele werkveld; artiesten en performers die hun kennis en vaardigheden graag overdragen op anderen. In de workshops staat principe van ‘each one teach one’ centraal. Bij dit begrip, met wortels in het slavernijverleden, draait het om wederkerigheid en het leren van elkaar.

Lesdoelen

Aan het einde van de lessen kunnen leerlingen:

  • vertellen over hun ervaringen, inzichten en/of emoties over het (Groningse) slavernijverleden.
  • hun ervaringen, inzichten en/of emoties over het (Groningse) slavernijverleden uitwerken tot een (basis) choreografie.
  • hun ervaringen, inzichten en/of emoties over het (Groningse) slavernijverleden uitbeelden via beweging /dans.

Omschrijving les

De workshopdocent vraagt leerlingen naar hun ervaringen bij de verschillende museumbezoeken en excursies. Aan de hand van deze informatie geeft de workshopdocent voorbeelden van het vertalen van deze ervaringen naar beweging/dans.

Aan de hand van een aantal voorbeelden die leerlingen geven vult de workshopdocent de basis choreografie aan en komt tot een afgerond geheel. Deze choreografie wordt de leerlingen dan aangeleerd.

De workshop sluit af met het dansen van de complete choreografie en een korte nabespreking over hoe de workshop is bevallen.

Over de culturele instelling

Noordstaat

Noordstaat is de plek in het Noorden waar opkomende artiesten groeien in hun talent. Als community voor artiesten helpt Noordstaat met het ontwikkelen en programmeren van acts en artiesten. We coachen, we promoten en we verbinden artiesten en acts aan podia en festivals. Ook zijn er in house repetitie- en studiofaciliteiten beschikbaar en de artiesten in onze docentenpool verzorgen een uitgebreid educatieaanbod.