Navigatie overslaan
Educatie Noordstaat

Workshop stop-motion | Noordstaat

Verhalen kun je op verschillende manieren vertellen: bijvoorbeeld door ze op te schrijven of door ze te verfilmen. Tijdens de slavernij vertelden mensen elkaar verhalen over onderdrukking, maar ook over veerkracht, doorzettingsvermogen en de zoektocht naar vrijheid. In veel verhalen speelde de slimme spin Anansi de Spin de hoofdrol. De sprookjes over dit fabeldier ontstonden in West-Afrika en ze gaven mensen hoop en kracht. In deze workshop gaan leerlingen aan de slag met de verhalen van Anansi én een bijzondere filmtechniek: stop-motion.

Leerdoelen

Aan het eind van de lessen kunnen de leerlingen:

  • zelf obstakels identificeren in hun eigen leven aan de hand van een verhaal van Anansi de Spin
  • hun persoonlijke obstakel omzetten in een stop-motion video door zich te laten inspireren door afbeeldingen uit verschillende tijdschriften

Omschrijving les

De workshopdocent geeft uitleg over de Anansiverhalen en de stop-motion techniek: één van de meest effectieve technieken om een beeldverhaal te vertellen. Een stop-motion video bestaat uit een opeenvolgende reeks foto’s die de illusie wekken dat de gebruikte objecten bewegen. Leerlingen leren om hun eigen Anansiverhaal te vertellen. Met behulp van afbeeldingen uit tijdschriften en kranten stellen ze hun eigen beeldverhaal samen en maken ze hun eigen stop-motion video.

Over de culturele instelling

Noordstaat

Noordstaat is de plek in het Noorden waar opkomende artiesten groeien in hun talent. Als community voor artiesten helpt Noordstaat met het ontwikkelen en programmeren van acts en artiesten. We coachen, promoten en verbinden artiesten en acts aan podia en festivals. Ook zijn er in house repetitie- en studiofaciliteiten beschikbaar en de artiesten in onze docentenpool verzorgen een uitgebreid educatieaanbod.

Contactgegevens :