Navigatie overslaan
feiten Discriminatie Meldpunt Groningen

Stadswandeling ‘Slavernij in Groningen’

In 1863 kwam een einde aan de slavernij in Nederland en de overzeese gebieden. De handel in tot slaaf gemaakte mensen had meer dan 200 jaar geduurd. De tot slaaf gemaakte mensen werden voornamelijk door de WIC (West Indische Compagnie) van Afrika naar Amerika vervoerd. De WIC had vijf hoofdkantoren en één daarvan stond in Groningen. Tijdens de stadswandeling ‘Slavernij in Groningen’ bezoeken we deze en andere plekken uit de tijd van de slavernij.

Lesdoelen

Aan het eind van de les kan de leerling:

  • uitleggen wat voor een organisatie de WIC was.
  • de leefomstandigheden van tot slaaf gemaakten op de plantages beschrijven.
  • voorbeelden geven van Groningers die een link hadden met de WIC.

Omschrijving les 1

In ongeveer een uur lopen we langs verschillende plekken in de Groningse binnenstad, die een link hebben met het slavernijverleden. Sommige locaties en gebouwen waren in de tijd van de slavernij al aanwezig. Enkele voorbeelden zijn de Munnekeholm (hoofdkantoor WIC), het Hinckaertshuis (woonhuis Cornelis Star Numan) en de Martinikerk (begraafplaats Thomas Butler).

Een gids vertelt over de WIC en laat zien welke sporen dit bedrijf in Groningen heeft nagelaten. Daarnaast komen het leven op de plantages, het abolitionisme (afschaffing) en de gevolgen van de slavernij aan bod. Ook hoor je de verhalen van enkele Groningers uit de tijd van de slavernij. Zo komt de indrukwekkende geschiedenis echt tot leven.

Over de culturele instelling

Discriminatie Meldpunt Groningen

Discriminatie Meldpunt Groningen (DMG) is een onafhankelijke organisatie, die als primaire taak het voorkomen, signaleren en bestrijden van discriminerende uitingen, gedragingen of regelgeving heeft. Bij het Discriminatie Meldpunt Groningen kunnen inwoners uit de provincie terecht voor individuele klachten, informatie, advies, voorlichting en preventieactiviteiten. Een belangrijk onderdeel van de stichting DMG is preventie in de vorm van educatie. Hiervoor worden workshops, voorlichtingen en interventies ontwikkeld en verzorgd.