Navigatie overslaan
Educatie WAARD - Kenniscentrum voor inclusie

Stadswandeling door Groningen | WAARD: Kenniscentrum voor inclusie

De handel in slaafgemaakte mensen door de WIC en de VOC duurde eeuwen. Slaafgemaakte mensen werden onder andere van Afrika naar Amerika vervoerd, waar ze op plantages moesten werken. In Nederland en de overzeese gebieden werd de slavernij officieel in 1863 beeindigd, al duurde dit in de praktijk tot 1873. De WIC had vijf hoofdkantoren en één daarvan stond in Groningen. Tijdens de stadswandeling ‘Slavernij in Groningen’ bezoeken we deze en andere locaties die aan de tijd van de slavernij zijn verbonden.

Leerdoelen

Aan het eind van de les kan de leerling:

  • uitleggen wat voor een organisatie de WIC was
  • de leefomstandigheden van slaafgemaakte mensen op de plantages beschrijven
  • voorbeelden geven van Groningers die een link hadden met de WIC

Omschrijving les

De stadswandeling leidt langs verschillende plekken in de Groningse binnenstad die een link hebben met de slavernij. Sommige gebouwen waren in de tijd van de slavernij al aanwezig, bijvoorbeeld de Munnekeholm (hoofdkantoor WIC), het Hinckaertshuis en de Martinikerk. Een gids vertelt over de WIC en laat zien welke sporen dit bedrijf heeft nagelaten. Daarnaast komen het leven op de plantages, het abolitionisme (afschaffing) en de gevolgen van de slavernij aan bod. Ook hoor je verhalen van Groningers uit de tijd van de slavernij. Zo wordt zowel de impact als de omvang van het slavernijverleden in Groningen tot leven gebracht.

Over de culturele instelling

WAARD - Kenniscentrum voor inclusie’ is een onafhankelijke organisatie met als doel het voorkomen en tegengaan van discriminatie. WAARD bestaat uit een professioneel team dat zich met vakkennis en ervaring inzet voor een gelijkwaardig Groningen. Door middel van verschillende interactieve en dynamische workshops, die (zo nodig op maat) worden aangeboden voor scholen, organisaties, bedrijven en inwoners van de provincie Groningen, staat het creëren van verbinding en bewustwording centraal. Verder kunnen organisaties bij WAARD terecht voor advies en informatieaanvragen. Daarnaast geeft WAARD uitvoering aan het behandelen van discriminatiemeldingen voor Discriminatie.nl Groningen.

Contactgegevens :