Universiteitsmuseum

Lesprogramma
In het lesprogramma van het Universiteitsmuseum kijken we naar de rol die Petrus Camper speelde in de Groningse slavernijgeschiedenis. Deze Groningse wetenschapper deed aan het einde van de 18e eeuw onderzoek naar de verschillen tussen mensen. Zijn onderzoek werd tijdens en na zijn leven vaak anders uitgelegd dan dat hij bedoelde.
Lesdoelen
Aan het eind van de les kan de leerling:
- uitleggen wie Petrus Camper was en hoe hij dacht over slavernij
- uitleggen waarom tijdgenoten zijn onderzoek anders uitlegden
- uitleggen welke invloed het onderzoek van Petrus Camper heeft gehad op het denken over slavernij
Omschrijving les in het museum
In het lesprogramma van het Universiteitsmuseum zijn leerlingen voor even wetenschappers. Ze bestuderen het onderzoek van Petrus Camper en stellen hier vragen over. Want vragen stellen over denkbeelden en bewijzen dat iets wel of niet klopt, is één van de belangrijkste taken van de wetenschap. Tijdens het onderzoek leren ze hoe mensen in de 18e en 19e eeuw over slavernij dachten en waarom mensen deze denkbeelden hadden. Ook ontdekken ze bijzondere preparaten, uit de anatomische collectie.

Universiteitsmuseum
Beleef wetenschap in het Universiteitsmuseum Groningen! Bekijk hoe onderzoekers te werk gaan in een laboratorium, ontdek de lange geschiedenis van de Groningse universiteit en voer zelf wetenschappelijke experimenten uit. Een wetenschapsmuseum met een veelzijdige collectie, waarin natuur, cultuur en wetenschap in elkaar overlopen.
