Navigatie overslaan
feiten Noordstaat

Noordstaat

Lesprogramma

Tijdens de museumbezoeken komen leerlingen van alles te weten over het (Groningse) slavernijverleden. Deze indrukwekkende verhalen kunnen allerlei emoties oproepen. Tijdens de workshops van Noordstaat ga ze daar mee aan de slag. De nieuw opgedane kennis over het slavernijverleden én de emoties daarover zijn de inspiratie voor bijzondere, creatieve uitingen. Samen met de workshopdocent maak leerlingen hun eigen rap, dans, spoken word-tekst en graffiti piece!

De workshopdocenten van Noordstaat zijn experts uit het culturele werkveld; artiesten en performers. In de workshops staat het principe van ‘each one teach one’ centraal. Bij dit begrip, met wortels in het slavernijverleden, draait het om wederkerigheid en het leren van elkaar.

Lesdoelen

Aan het eind van de lessen kunnen de leerlingen:

  • vertellen over hun ervaringen, inzichten en/of emoties over het (Groningse) slavernijverleden.
  • hun ervaringen, inzichten en/of emoties over het (Groningse) slavernijverleden uitwerken tot rapteksten.
  • hun rapteksten die zijn geïnspireerd op hun ervaringen, inzichten en/of emoties over het (Groningse) slavernijverleden ‘on cue’ (op maat van de beat) performen.

Omschrijving les

In deze workshop maak leerlingen hun eigen rap. Om te beginnen geeft de workshopdocent uitleg. Leerlingen horen voorbeelden van rapteksten en leren waar ze op moet letten bij het schrijven (rijm, tempo etc.).

Daarna gaan ze zelf aan de slag. De workshopdocent vraagt naar de ervaringen bij de verschillende museumbezoeken en helpt om daar een raptekst over te schrijven. Als de tekst af is, laat de workshopdocent een instrumentaal muziekstuk horen, waarover de leerlingen hun eigen tekst mogen rappen. Natuurlijk helpt de workshopdocent met het performen en het delen van de ervaringen.

Over de culturele instelling

Noordstaat

Noordstaat is de plek in het Noorden waar opkomende artiesten groeien in hun talent. Als community voor artiesten helpt Noordstaat met het ontwikkelen en programmeren van acts en artiesten. We coachen, we promoten en we verbinden artiesten en acts aan podia en festivals. Ook zijn er in house repetitie- en studiofaciliteiten beschikbaar en de artiesten in onze docentenpool verzorgen een uitgebreid educatieaanbod.