Navigatie overslaan
Educatie Noordstaat

Workshop rap | Noordstaat

Lesprogramma

Rap is één van de populairste muziekstijlen ter wereld: een vorm van poëzie waarbij het draait om krachtige teksten op strakke ritmes. De oorsprong ligt in West-Afrika, waar dichters en muzikanten (griots) verhalen ritmisch voordroegen in 'spreekzang'. Tijdens de slavernij groeide dit uit tot een culturele traditie en verzet tegen onderdrukking. Dit ontwikkelde zich in de jaren ‘60 en ‘70 tot rap: een muziekstijl waarmee Afro-Amerikaanse artiesten zichzelf konden uitdrukken en konden protesteren tegen onrecht. In het midden van de jaren ‘80- ontstond Nederhop: het rappen in het Nederlands.

Leerdoelen:

Aan het eind van de lessen kunnen de leerlingen:

  • vertellen over hun ervaringen, inzichten en emoties over het Groningse slavernijverleden
  • hun ervaringen, inzichten en emoties over het Groningse slavernijverleden uitwerken tot rapteksten
  • rapteksten performen geïnspireerd op hun ervaringen, inzichten en emoties over het slavernijverleden ‘on cue’ (op maat van de beat)

Omschrijving les

In de workshop wordt deze ontwikkeling van rap en de rol van het slavernijverleden kort uitgelegd. Leerlingen krijgen voorbeelden van rapteksten te horen, waarna ze zelf aan de slag gaan. De workshopdocent vraagt naar de ervaringen bij de verschillende bezoeken en helpt om daar een raptekst over te schrijven. Als de tekst af is, laat de workshopdocent een instrumentaal muziekstuk horen waarover de leerlingen hun eigen tekst gaan rappen.

Over de culturele instelling

Noordstaat

Noordstaat is de plek in het Noorden waar opkomende artiesten groeien in hun talent. Als community voor artiesten helpt Noordstaat met het ontwikkelen en programmeren van acts en artiesten. We coachen, promoten en verbinden artiesten en acts aan podia en festivals. Ook zijn er in house repetitie- en studiofaciliteiten beschikbaar en de artiesten in onze docentenpool verzorgen een uitgebreid educatieaanbod.

Contactgegevens :