Navigatie overslaan
rollen Noordstaat

Workshop Spoken word, Noordstaat

Tijdens de museumbezoeken en excursies komen leerlingen in aanraking met het (Groningse) slavernijverleden. De verhalen over dit onderwerp brengen nieuwe informatie en inzichten met zich mee, maar ze roepen vaak ook allerlei emoties op. Deze indrukken en ervaringen zijn het startpunt voor de workshops van Noordstaat. In elke workshop (rap, spoken word, graffiti en dans) verwerken leerlingen hun nieuw opgedane kennis, inzichten en emoties over het (Groningse) slavernijverleden in een creatieve uiting.

De workshopdocenten van Noordstaat zijn experts uit het culturele werkveld; artiesten en performers die hun kennis en vaardigheden graag overdragen op anderen. In de workshops staat principe van ‘each one teach one’ centraal. Bij dit begrip, met wortels in het slavernijverleden, draait het om wederkerigheid en het leren van elkaar.

Lesdoelen

Aan het einde van de lessen kunnen leerlingen:

  • vertellen over hun ervaringen, inzichten en/of emoties over het (Groningse) slavernijverleden.
  • hun ervaringen, inzichten en/of emoties over het (Groningse) slavernijverleden uitwerken tot een spoken word-tekst.
  • hun spoken word-teksten die zijn geïnspireerd op hun ervaringen, inzichten en/of emoties over het (Groningse) slavernijverleden performen

Omschrijving les

De workshopdocent vraagt leerlingen naar hun ervaringen bij de verschillende museumbezoeken en excursies. Daarna geeft de docent uitleg over en voorbeelden van spoken word en waar deze uitingsvorm voor wordt gebruikt.

Hierna gaan leerlingen aan de slag met het schrijven van hun eigen spoken word-tekst, gebaseerd op hun ervaringen bij de museumbezoeken en excursies. Leerlingen werken in groepjes en helpen elkaar. Na een eerste ‘uitprobeerronde’ kunnen de teksten verder worden aangescherpt.

Daarna worden de definitieve teksten voorgedragen. Leerlingen ontvangen (positieve) feedback op hun prestatie en de creativiteit wordt gezamenlijk gevierd.

Over de culturele instelling

Noordstaat

Noordstaat is de plek in het Noorden waar opkomende artiesten groeien in hun talent. Als community voor artiesten helpt Noordstaat met het ontwikkelen en programmeren van acts en artiesten. We coachen, we promoten en we verbinden artiesten en acts aan podia en festivals. Ook zijn er in house repetitie- en studiofaciliteiten beschikbaar en de artiesten in onze docentenpool verzorgen een uitgebreid educatieaanbod.