Skip navigation
Back

Artikel

Tal van tentoonstellingen en evenementen tijdens Bitterzoet Erfgoed

Overal in stad en provincie Groningen besteden musea, erfgoedinstellingen en culturele en educatieve organisaties de komende maanden aandacht aan het slavernijverleden van Groningen. In de vorm van tentoonstellingen bijvoorbeeld, maar ook middels kunst, lezingen, muziek, theater, spoken word, dans, film en nog veel meer. De agenda van de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed is vanaf nu te vinden op www.bitterzoeterfgoed.nl.

Overal in stad en provincie Groningen besteden musea, erfgoedinstellingen en culturele en educatieve organisaties de komende maanden aandacht aan het slavernijverleden van Groningen. In de vorm van tentoonstellingen bijvoorbeeld, maar ook middels kunst, lezingen, muziek, theater, spoken word, dans, film en nog veel meer. De agenda van de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed is vanaf nu te vinden op www.bitterzoeterfgoed.nl.

Gedurende de manifestatie wordt deze agenda verder aangevuld met tal van evenementen en tentoonstellingen.

Opening

Op vrijdag 18 februari 2022 om 14:00 uur opent de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed in Forum Groningen. De opening vindt plaats in de vorm van een online talkshow die live vanuit het Forum uitgezonden wordt. De talkshow wordt gepresenteerd door Jerry Silvano. Hij gaat met tal van gasten in gesprek over de manifestatie en wat er de komende maanden staat te gebeuren. Zo zal er onder meer gesproken worden over kunst en het belang van meerstemmigheid binnen Bitterzoet Erfgoed. Ook is er spoken word van Jooz en muziek van Izaline Calister. Bitterzoet Erfgoed wordt officieel geopend door Koen Schuiling, burgemeester van de Gemeente Groningen, en Mirjam Wulfse, gedeputeerde van de Provincie Groningen.

De talkshow duurt ca. 45 minuten en is te zien via een livestream: platform.forum.nl/nl/bitterzoet-erfgoed. Overige gasten zijn: Cissy Gressmann, Barbara Henkes, Anja Sinnige, Mauricio Plat, Joël Feliz, Ceriel Wekker, wethouder Glimina Chakor, Geert Pruiksma, Myron Hamming, Hedy Tjin, Aimée Terburg, Faisel Saro, Esli Tapilatu en Vamba Sherif.

Wandeling

Op de dag van de opening wordt er een gratis plattegrond van de stad Groningen beschikbaar gesteld, met daarop een wandeling langs plekken waar er sporen van het Groninger slavernijverleden te vinden zijn. Bovendien loopt de route langs het Groninger Museum en de Akerk, die op die dag hun tentoonstellingen openen. De plattegrond is vanaf 18 februari te downloaden via de website van Bitterzoet Erfgoed of af te halen bij de Akerk, het Forum Groningen en het Groninger Museum.

Agenda

Op 18 februari 2022 openen er twee tentoonstellingen en twee bijzondere routes in het kader van Bitterzoet Erfgoed. Daarbij wordt rekening gehouden met de coronamaatregelen.

  • Groninger Museum: Zwart in Groningen

De rijken en machtigen van Stad en Ommeland waren in de zeventiende en achttiende eeuw veelal betrokken bij slavernij overzee. Sommige leden van deze families lieten zich afbeelden met een zwarte bediende. Het Groninger Museum presenteert historische schilderijen en beelden die in Groningen gemaakt zijn waarop mensen van kleur te zien zijn. De werken zijn getuigen van de Groningse betrokkenheid bij het slavernijverleden. Kunstenaar Faisel Saro en schrijver Vamba Sherif reageren op artistieke en literaire wijze op deze afbeeldingen. In de vaste collectie wordt extra aandacht geschonken aan objecten met een koloniale geschiedenis. Op 18 februari van 14:00u tot 17:00u gratis toegang. Meer informatie: www.groningermuseum.nl.

  • Museum Nienoord: Sporen van het koloniale verleden

Museum Nienoord biedt twee routes aan die de bezoeker meenemen in de zeventiende- en achttiende-eeuwse borgcultuur. Aan de hand van de unieke collectie rijtuigen wordt gewezen op bijzondere details die verbonden zijn aan het koloniale verleden. Dit zijn sporen die je misschien ook terugvindt in je eigen leefomgeving. Op 18 februari om 14:00u, 15:00u en 16:00u gratis instaprondleidingen. Meer informatie: www.museumnienoord.nl

  • Stichting Oude Groninger Kerken: Kunst in de Akerk

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) reflecteert op het thema van slavernij door hedendaagse beeldende kunst te presenteren in de Akerk van 18 februari tot en met 3 juli. Vier kunstenaars maken kunstwerken speciaal voor deze tentoonstelling: Hedy Tjin, Aimée Terburg, Faisel Saro en Esli Tapilatu. Deze tentoonstelling wordt samengesteld onder leiding van gastcurator Ricardo Burgzorg. Een centrale rol is weggelegd voor een uniek, monumentaal wandkleed van maar liefst 2,5 bij 35 meter, waarin de sporen van het slavernijverleden in Groningen verbeeld worden. Daarnaast zorgt de stichting voor een gevarieerd, interactief publieksprogramma en educatief aanbod. Op 18 februari van 15:00u tot 17:00u gratis toegang. Meer informatie: www.akerk.nl

Over Bitterzoet Erfgoed

Tijdens Bitterzoet Erfgoed besteden musea, erfgoedinstellingen, culturele en educatieve organisaties uit stad en provincie Groningen aandacht aan het slavernijverleden in Groningen en de doorwerking hiervan op het heden. De culturele manifestatie loopt van 18 februari tot 12 september 2022.

Afbeelding: Tentoonstelling Zwart in Groningen in het Groninger Museum. Foto Heinz Aebi